Refah Düzeyi Yüksek Ülke - Kopenhag

Kuzeye gittikçe kültürün ve insanların değişmesine şahit olduğumuz Amsterdam’dan sonra daha da yukarıya çıkalım neler oluyor dedik ve kendimizi Kopenhag’da bulduk. Kendi paraları olan Danimarka Kronu’nu kullanmalarına rağmen şehrin çok pahalı olduğunun bilgisini aldım ama yine de bu kadar olabileceğini tahmin etmemiştim açıkası. Siz yine de kronu TL’ye değil de euro’ya çevirerek para harcayın, kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.


Danimarka, hafif bir tarih araştırması yapacağınızda da görebileceğiniz gibi çok etliye sütlüye karışmamış tatlı tatlı yaşamış bir ülke. Bu tatlı yaşanmışlıktan dolayı da insanlar pek bir mutlu pek bir rahat. En son Toronto’da farkettiğim bu aşırı mutlu insanlar bir süre sonra bünyede rahatsızlık verebilir çünkü malum biz alışık değiliz böyle ortamlara. Şehir ufacık o yüzden 3-4 gününüz varsa bir gününüzde bizim gibi Malmö’ye gidebilirsiniz. Şehri yürüyerek gayet rahat gezebilirsiniz, madem medeniyet var bisiklet kullanalım derseniz de Amsterdam’dan çok daha rahat caddeleri, yolları olduğunu söyleyebilirim.



O meşhur renkli binaların olduğu Nyahvn’a gittiğinizde bir kanal turu yapabilirsiniz. Hani çok mu gerekli, değil ama kafaları eğerek alçak köprülerin altından geçmek, 3-5 tarihi binayla ilgili ayrıntılı bilgi almak için yapılabilir. Mayıs başı olmasına rağmen hava 13-14 derece ama güneşli olmasından dolayı bütün Kopenhag halkı sokaklardaydı.
Kopenhag’da gezerken alkol kullanımın fazla olduğunu farkedebilirsiniz. Erken saatlerde bile olsa herkes sürekli bir şeyler içiyor. Hatta Tovvehallerne’de (yemek de yenebilen, peynir, şarap da satın alabileceğiniz kapalı pazar) gördüğüm bir yazıyı okunca da alkolle olan illişkilerini daha rahat anlayabiliyoruz.  “Sabah içki içiyor olmanız alkolik değil korsan olduğunuzu gösterir.”



Plak merakınız varsa Kopenhag bir cennet. Uygun fiyata çok fazla plak alabilirsiniz. Bakın ucuz şeyler de olabiliyor. Akıllı telefona yüklenen The Vinyl District uygulaması yurt dışında çok faydalı nerede hangi plakçı var gösteriyor.




Yeme içme özellikle tavsiye edebileceğim bir şey yok zaten pahalı. Örnek verecek olursak sadece tren istasyonlarında olan Starbucks'da, burada 8 liraya içtiğimiz mocha orada 17.5 TL. Siz artık oradan hesaplayın. Sokaklarda satılan hot-dog ve hamburgerleri yiyebilirsiniz. Oradaki sokak yiyecekleri bizim restoranlarda yediklerimizle nerdeyse aynı kalitede. Meşhur (bilumum şeyleri ekmek üstüne koymaca) smorrebrod' lar benim çok dikkatimi çekmedi. Kahvaltınızı Kalaset'te yapmanızı tavsiye edebilirim. Yiyecekler lezzetli ve mekan orjinal. https://www.facebook.com/pages/Kalaset/219486014786661



Christiania'ya mutlaka gidersiniz. Benim beklediğimden daha farklıydı. İçinde gayet güzel bir cafe ve tasarım malzemeler satan dükkan dışında sürekli bir festival havasında olan bu özerk alan, şu an için bir hayli turistik olsa da görülmesi gereken bir yer.


Refah düzeyi yüksek bir şehir böyle oluyormuş dedirten Kopenhag'da, daha önceden gittiğim ülkelere göre daha farklı bir yere gittiğimi hissettim. Bunu bir de Amerika'da hissetmiştim açıkçası. Sırf bu duygu için bile kuzey ülkelerine gidebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar